OBČASNE RAZSTAVE NA GRADU PODSREDA

Igrače Hermana Lisjaka

Najnovejša razstava »IGRAČE HERMANA LISJAKA« na gradu Podsreda predstavlja svet raznovrstnih igrač, ki ob svoji raznolikosti obiskovalcem sporočajo, da so nekoč bile del otroških življenj, da so se otroci z njimi igrali, jih ujčkali in občudovali - in vse to jim daje neizbrisen pečat pomembnosti.

Razstava je pripravljena v sodelovanju z Otroškim muzejem Hermanov brlog, ki deluje v Muzeju novejše zgodovine Celje in je edini otroški muzej v Sloveniji. Njegov simbol je dobro poznana maskota Herman Lisjak.

Igrače in igre so del človeške zgodovine in družbe ter so namenjene zabavi in razvoju otrokovih spretnosti.

Igrače so razdeljene v osem sklopov: ljubkovalne, družabne, konstrukcijske, senzorične, izobraževalne, posnemovalne, motorične in doma izdelane igrače. Poleg razstave se obiskovalci lahko tudi igrajo z igračami v drugem razstavnem prostoru.

Herman Lisjak vam sporoča: »Uživajte ob ogledu razstave, raziskujte in obujajte spomine. In velikoooo se igrajte! Na razstavi in doma.«

Herman lisjak v Kozjanskem parku

Interaktivna otroška razstava »Herman Lisjak v Kozjanskem parku«, ki so jo sodelavci v Kozjanskem parku pripravili v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Celje - Otroškim muzejem, je pravo doživetje, namenjeno vsem mlajšim in starejšim nadobudnim raziskovalcem naravnih, zemeljskih in vesoljskih čudes.

Razstavi so poleg razstave »Zemlja pleše« dodane vsebine Kozjanskega parka: geološke značilnosti, skalni osamelci, travniški sadovnjak in travnik ali rožnik v Kozjanskem parku.

Vsebine so namenjene vrtčevski, osnovnošolski in srednjeveški mladimi ter odraslim obiskovalcem in služijo k spoznavanju našega okolja, pomenu njegovega varovanja in trajnostnega razvoja.

Razstava bo na gradu Podsreda na ogled do konca leta 2022.

Razstava je razdeljena na več sklopov:

ŽIVIMO NA ZEMLJI:

Zemljina osebna izkaznica, zgradba Zemlje, rotacija/ dan in noč, revolucija/letni časi, kraljestvo živih bitij, prsti, bogastva Zemlje, potres, vulkan, celine in njihove značilnosti ter geološke značilnosti ter skalni osamelci v Kozjanskem parku.

GREMO V VESOLJE:

Planeti našega Osončja z osnovnimi značilnostmi, vesoljska tehtnica in raketa s Hermanom Lisjakom.

BOGASTVO RAZLIČNOSTI SLOVENIJE:

Značilnosti slovenskih pokrajin, življenjska okolja, ekologija in mali koraki za skupni dom ter travniški sadovnjaki in travnik ali rožnik v Kozjanskem parku.

Herman Lisjak

Razstava "NAŠI LIKOVNI UTRINKI"

Spoznajte čarobni svet ustvarjalnosti, ki ga razkriva razstava "NAŠI LIKOVNI UTRINKI" na podstrešju gradu Podsreda, na kateri so predstavljene mojstrovine učencev Osnovne šole Bistrica ob Sotli.

Na razstavi so predstavljena likovna dela učencev od 1. do 9. razreda, ki so nastala v tem šolskem letu 2022/2023.

Steklarska razstava ''ODTISI ROK''

Na Gradu Podsreda je v sodelovanju z Društvom steklarjev Slovenije na ogled steklarska razstava »ODTIS ROK V STEKLU« steklarskih umetnikov Mitje Lukanca – Artlinia Glass studia in Jasne Lukanc – Alles Klar, na kateri so predstavljeni odtisi rok v steklu, ki prikazujejo idejo o večnosti nas samih ter ostale različne steklene skulpture.

Razstava "Odtis rok v steklu" je preplet inovativnosti in ohranjanja spomina, tudi na tiste, ki so nekoč bili del našega življenja, a so zdaj večni del naše notranjosti. Dotakne se fizične izmenjave energije, ki jo ponuja odtis rok.

Vsak, ki prispeva odtis rok, dlani, ustvarja nekaj, kar bo zaznamovalo večnost. Steklo pa je material, ki se ne utrudi in ima večno življenje in bo ohranilo te odtise kot simbol spomina, povezanosti in ljubezni.

Atrlinia Glass studio je ustvarilo steklenega zmaja, ki krasi krožišče v Kozjem.

Fotografska razstava »MAGIČNA NARAVA 2022«

V letu 2023 je Združenje naravoslovnih fotografov Slovenije ob pomoči Nacionalnega inštituta za biologijo speljalo že šesti mednarodni natečaj naravoslovnih fotografij Magična narava. Letnica 2022 v naslovu razstave ni pomota – natečaj in razstava sta res potekala v letu 2023, a so fotografije večinoma nastajale v letu 2022.

Na natečaj se je odzvalo 209 fotografov s celega sveta. Skupaj so prispevali več kot v3.000 fotografij, ki so bile razvrščene v šest kategorij: sesalci, ptiči, ostale živali, rastline, naravna krajina, človek in narava. Štiričlanska komisija naravoslovnih fotografov iz Slovenije, Italije in Norveške je v vsaki kategoriji izbrala po eno zmagovalno in še 9 fotografij, ki so prejele priznanje. Fotografa, ki sta na žirijo s svojim delom naredila največji vtis sta dobila naziv “Naravoslovni fotograf leta 2022” in “Slovenski naravoslovni fotograf leta 2022”. To sta postala Mike Korostelev iz Rusije za fotografijo »Hunt« in Gorazd Golob iz Slovenije za fotografijo z nazivom »Snowing«.

Iz zmagovalnih fotografij je nastala tudi razstava, ki je od 1. aprila do predvidoma konca junija 2024 na ogled na gradu Podsreda.

Razstava Zgodbe iz narave na galerijskem hodniku

Razstava je opremljena s QR kodami

Razstava Zgodbe iz narave

Razstava “Zgodbe iz narave” izhaja iz istoimenske knjižice, ki smo jo v Kozjanskem parku izdali konec leta 2020. Vsebuje 11 zanimivih »okoljskih« zgodbic, ki so delo našega biologa, Dušana Klenovška.

Zgodbice so dopolnjene z likovnimi deli učencev osnovnih šol iz našega zavarovanega območja, ki smo jih povabili k sodelovanju na likovni natečaj oz. soustvarjanju omenjene knjižice.

Na razstavi ZGODBE IZ NARAVE je predstavljen izbor likovnih umetnin, ki so jih mladi ustvarjali z barvicami, in nekaj zanimivih delov vsake zgodbice, za katere upamo, da bodo obiskovalce navdušili k nadaljnjemu branju.

Razstavne panoje na hodniku grajske obrambne galerije krasijo izbrana dela učencev iz osnovnih šol: OŠ Bistrica ob Sotli, OŠ Maksa Pleteršnika Pišece, OŠ Podčetrtek, OŠ Koprivnica, OŠ Lesično, OŠ Kozje, OŠ Bizeljsko in OŠ Artiče. Razstava je opremljena s QR kodami, s skeniranjem katerih si lahko preberete celotne zgodbe ali knjižico.

Knjižico Zgodbe iz narave lahko brezplačno dobite na sedežu Kozjanskega parka v Podsredi ali na gradu Podsreda, v elektronski obliki pa jo lahko prelistate na spletni strani Kozjanskega parka (www.kozjanski-park.si) in projekta Life Naturaviva (www.naturaviva.si).

Zgodbe iz narave so rezultat aktivnosti projekta LIFE Naturaviva (LIFE16 GIE/SI/000711), Biodiverziteta – umetnost življenja.

Zapri

GRAJSKA KAVARNA PODSREDA ostaja ZAPRTA zaradi obnovitvenih del. 

Trenutno na gradu Podsreda potekajo renovacijska dela, vključno s prenovo renesančne dvorane in grajske kapele, ki sta ključna dela naše kulturne dediščine.

Zahvaljujemo se vsem obiskovalcem za razumevanje in potrpežljivost v tem času. Vabimo vas, da sledite našim obvestilom za nadaljnje informacije o ponovnem odprtju kavarne.

Medtem vas Grad Podsreda še vedno toplo vabi k raziskovanju njegovih zgodovinskih zakladov in uživanju v čudoviti naravi, ki nas obdaja.

 

Registration

Forgotten Password?