IDEJE ZA AKTIVEN ODDIH

Najlepše pohodniške in sprehajalne ter kolesarske poti v okolici gradu

Kozjansko je prepredeno s pohodniškimi in kolesarskimi potmi, ki vabijo k aktivnim doživetjem. Bogat izbor tematsko zanimivih in raznovrstnih poti bo navdušil vsakega pohodniškega ali kolesarskega navdušenca in ljubitelja zabavnega druženja v prelepi naravi, ki je mnenja, da je življenje lepše, če ga vsaj deloma prehodimo v planinskih čevljih ali na kolesu.

Grajska pot Podsreda

Eno najlepših možnosti za sprehod po naravi Kozjanskega parka nudi interaktivna Grajska pot Podsreda, ki se začne pri upravni pisarni Kozjanskega parka v Podsredi in vodi čez srednjeveški trg Podsreda, mimo Levstikovega mlina na reki Bistrici, skozi gozd vse do gradu Podsreda.

2,5 km dolga pot omogoča raziskovanje izjemne biotske pestrosti in bogate kulturne dediščine kot tudi ostalih zanimivosti okolice.

Obiskovalci lahko preizkusijo svoje znanje o gozdu in bogati flori in favni ob različnih interaktivnih točkah ob poti. Pot ni zahtevna in je primerna za vse generacije, tudi za družine z otroki.⁣

Na sprehod po grajski poti se lahko odpravimo v vseh letnih časih. Tudi v vročih poletnih dneh vam bo senca mogočnih bukovih dreves večji del poti nudila prijetno svežino. ⁣

Projekt Life Naturaviva je zaslužen, da je Grajska pot Podsreda od oktobra 2019 urejena in označena.⁣

Pešpot iz Kozjega na Vetrnik

Vetrnik (708 m) je razgledni vrh na vzhodnem robu Bohorja v Kozjanskem parku. Nahaja se visoko nad dolino Bistrice in z okoliškim hribovjem spada v zavarovano območje Kozjanskega regijskega parka in območje Natura 2000 Bohor.

Do vrha hriba Vetrnik vodi tudi gozdna pešpot, ki ima izhodišče v Kozjem (pri župnijski cerkvi Marijinega vnebovzetja v trgu Kozjega), na samem vrhu pa se priključi Naravoslovni poti Travnik in Zasavski planinski poti. Pot je označena s smernimi puščicami, ko se priključi na Naravoslovno pot Travnik pa tudi s pojasnjevalnimi tablami.

Na razgledišču Vetrnik, kjer nas poleg čudovitih razgledov na naravo Kozjanskega parka pričakata tudi Klopca ljubezni in daljnogled, najdemo najdemo pravi biser – suhi travnik, kjer lahko pozno pomladi in poleti naštejemo več kot 50 rastlinskih vrst na m2. Tu nas naravoslovna pot Travnik popelje v življenje suhih travnikov, ki so biotsko najbolj raznovrstna kmetijska krajina in eden najbolj ogroženih habitatov.

Na pohodno pot na Vetrnik, oz. na Županov breg, poleg oznak in na vrhu urejenega naravnega platoja s klopco ljubezni in daljnogledom po novem vabi še zvok vetra, ujetega med strune vetrne harfe, ki jo je na vrh Vetrnika postavila Občina Kozje.
Harfa simbolizira dlani, ki objemata kozjansko jabolko, izdelal pa jo je glasbenik in raziskovalec zvoka Primož Oberžan. Njen zvok bo pohodnike, ob lepotah narave, božal še z nežnimi zvoki, ki jih bo iz strun privabljal veter.

Naravoslovna pot Travnik

Najvišji, predalpski predeli Kozjanskega parka – Vetrnik, Oslica, Bohor, ponujajo enega najlepših in najbogatejših habitatov – hribovske suhe travnike z izredno biotsko pestrostjo. Travniki so zaradi barvitega cvetja najlepši od maja do avgusta, oktobra pa lahko občudujemo pestrost travniških gliv vlažnic. Najlepše pa jih doživimo, če se sprehodimo po Naravoslovni poti Travnik, ki poteka okoli vrha Vetrnik v istoimenskem naselju Vetrnik.

Sprehod po soteski Bistrice

Navdušila bo tudi slikovita in razgledna pot iz Podsrede mimo kapelic križevega pota do Starih gor nad Podsredo s cerkvijo Žalostne Matere božje, kjer naj bi pri zgornji kapeli Svete Ane začutili tok pozitivnih zemeljskih energij.

Iz Podsrede po križevem potu do Starih gor

Nezahtevna pešpot, primerna tudi za družine, vodi po približno tri kilometre dolgi soteski reke Bistrice iz zaselka Zagaj. Pobočja soteske, ki velja za najbolj ohranjeno in slikovito rečno sotesko v vzhodni Sloveniji, so strma, skalovita in gozdnata. Po nekaj kilometrih postane soteska tako tesna, da je neprehodna, vse do tja pa nas vodi ravna makadamska cesta, po kateri lahko izlet opravimo tudi z vozičkom za otroke.

Krožna pot po dolini Gruske

Dolina Gruske je največja, najstarejša in najpomembnejša geomorfološka površinska naravna vrednota državnega pomena v Kozjanskem parku in je lep primer osamelega kraškega pojava. Na dnu Gruske najdemo bogat rastlinski in živalski svet, ki ga spoznamo, če sledimo lepo urejeni krožni poti skozi, ki je opremljena z informativnimi usmerjevalnimi tablami.

Krožna pot na grad Kozje ali Drachenburg

Iz Kozjega se lahko odpravite v Bister graben mimo Kroflovega mlina in od tam po Poti na grad Kozje ali Drachenburg, ki je urejena in varna rekreacijska pot, na kateri se srečate s staro apnenico in delom obzidja gradu Drachenburg, na vrhu pa se odpre čudovit razgled na trg Kozje in širšo okolico. Pot se začne pri apnenici v Bister Grabnu in zaključi pri ribniku v Kozjem, kjer je izvir pitne vode Marof.

Krožna pot po zmajevem hrbtu čez Bredič

Za vse ljubitelje pohodništva in neokrnjene narave ter lepih razgledov pa je odlična izbira pot po zmajevem hrbtu čez Bredič. Pot je krožna in pelje iz Kozjega, čez Bredič in nazaj po Bistrem grabnu v Kozje, njeno ljubkovalno ime pa namiguje na starodavno legendo o kozjanskem zmaju, z malo domišljije pa ima pohodnik občutek, da se med hojo vzpenja po nazobčanem grebenu orjaškega zmaja. Na poti se odpirajo čudoviti razgledi na bližnje vrhove Rudnica, Boč in Donačka gora, v daljavi pa lahko uzremo Uršljo goro in Peco ter vrhove Kamniško-Savinjskih Alp. Pot je vzdrževana in urejena, na določenih mestih nekoliko bolj zahtevna, zato pa nudi nepozabno in edinstveno pohodniško doživetje, ki vam bo vzelo približno tri ure.

Pešpot Pilštanj

Starodavni trg Pilštanj je danes ena od postojank na Emini romarski poti, ki povezuje kraje v Sloveniji in Avstriji, povezane s sveto Emo. Na trgu, kjer si narava in kultura z bogato preteklostjo podajata roki, so številne zanimivosti, ki si jih lahko ogledamo, če sledimo Pešpoti Pilštanj, ki nas popelje po starodavnem trgu Pilštanju in je razdeljena v tri sklope: Trška pot (dolžina 500 m), Grajska pot (dolžina 600 m), Pot na Vino goro (dolžina 3000 m), in vodni učni poti Lesično, ki povezuje vodnjake in vodne vire ter seznanja z naravno in zgodovinsko dediščino tega območja.

Sprehod do Lurške jame

Le nekaj minut po urejeni in dokaj položni sprehajalni poti pa nas iz slikovitega vaškega jedra Zagorje pri Lesičnem popelje do Lurške jame, ki leži 250 m od cerkve sv. Marije. Pod 19 m visokim spodmolom iz peščenjaka je urejen manjši oltar, kjer je tudi izvir zdravilne vode. Lurška jama je točka ob Marijini romarski poti, ki povezuje kraje v Sloveniji, Hrvaškem in Avstriji. Romarji, ki so hodili na romanje k Mariji Pomočnici v Zagorju, so poromali tudi skozi Lurško jamo, saj so verjeli, da je ta studenčnica zelo koristna in zdravilna za oči. Tu se nam odpre veličasten pogled na naravne lepote, izvir pa mu ponuja požirek sveže hladne vode.

Geološka učna pot Olimje

Geološka učna pot poteka v severnem delu Kozjanskega parka, okoli naselja Olimje, in nudi lepe razglede na večji del zavarovanega območja. Pestrost geološke zgradbe ob poti je primerna za predstavitev geološkega razvoja in geološke zgradbe Kozjanskega, tu pa so tudi druge naravne vrednote in kulturna dediščina, ki so vredne ogleda.

Pohod do Stolpa zdravja in veselja na Rudnici

Stolp na Rudnici, poznan tudi kot Stolp zdravja in veselja, je 35,23 m visok kovinski razgledni stolp na Silovcu, ki je s 622 m najvišji vrh Male Rudnice. Do stolpa se lahko odpravite peš, s kolesom ali z avtom, saj je postavljen na odlični lokaciji na stičišču pešpoti, ki vodijo vse do okoliških vrhov in se končajo (ali začnejo) v Podčetrtku.

Pot štirih bohorskih slapov

Nedaleč od našega gradu, pod sosednjim hribovjem Bohor, so na skalnih pregradah na manjših potokih nastali štirje slapovi, ki jih povezuje označena planinska Pot štirih bohorskih slapov, ki vam razkrije čudovit svet slapov in je primerna za celodnevni izlet. Pot ni zahtevna, vsekakor pa si je treba vzeti dovolj časa (4 do 5 ur), če želimo obiskati vse štiri slapove in kočo na Bohorju. Na nevarnejših mestih je pot dobro zavarovana z varovali.

RAZISKOVANJE OKOLICE GRADU S KOLESOM

Od gradu Podsreda pa se lahko peš ali s kolesom odpravite po označeni in nezahtevni grajski cesti, ki vodi vse do Svetih gor nad Bistrico ob Sotli. Idilična pot, dolga dobrih devet kilometrov, poteka po senčnem grebenu Orlice, vse čas pa se nam odpirajo čudoviti razgledi na dolino in sotesko reke Bistrice ter kraj Bistrico ob Sotli.

Odlična ideja za daljši kolesarski izlet je krožna Oransova kolesarska pot, ki povezuje najzanimivejše naravne in kulturne znamenitosti na širšem območju gradu Podsreda. Krožna pot se sicer začne v Bistrici ob Sotli in pelje mimo gradu Podsreda, pa želji pa jo lahko začnete in končate pri našem gradu. Dolžina Oransove kolesarske poti je slabih 40 km in je primerna za rekreativne kolesarje (priporočeno gorsko kolo); ponuja pa tudi 3 skrajšane variante (10 km / 24 km / 33 km), ki so primerne za družine.

Vsi ljubitelji kolesarstva bodo navdušeni na eno bolj znanih kolesarskih poti na tem območju, imenovano Kozjanski krog, ki se razteza na 52 kilometrih in poteka na 503 metrih višinske razlike. Kolesarski izlet, ki bo sicer terjal malo več kolesarske kondicije, vendar bo trud poplačan s prelepimi razgledi, odlično hrano in raznovrstnimi zanimivostmi, ki bodo popestrile vaš kolesarski dan.

Mimo gradu pa vodi tudi Slovenska turnokolesarska pot (24: Brežice – Grad Podsreda – Bohor), po kateri se iz centra Brežic preko Pečic povzpnete do Gradu Podsreda in potem še proti vrhu Bohorja – do Koče na Bohorju.

OSTALA ŠPORTNO-REKREATIVNA PONUDBA

V Športnem parku Kozje je urejen fitnes na prostem, ki omogoča varno, funkcionalno in privlačno vadbo za ljubitelje športa v naravi. V neposredni bližini se nahaja tudi »Be fit, be smart« igrišče, opremljeno z orodjem za ulično vadbo in otroškim plezalnim balvanom.

Ob gostišču Kozjanski dvor v Kozjem  nudijo tudi možnost ribarjenja v njihovem ribniku, kjer je več vrst rib, od krapov, amurjev, ščuk itd.

V osrčju slikovite pokrajine ob reki Sotli v vasici Olimje je golfišče Amon Olimje z devetimi luknjami, kjer se lahko preskusite in poglobite v golf in uživate v zapeljivi mešanici sproščenega bivanja v naravi in skrajno nadzorovanih gibov telesa.

ZA VEČ IDEJ IN NAMIGOV

sledite spodnjim povezavam do koristnih spletnih strani:

 KOZJANSKI PARK

Spletno mesto enega največjih in najstarejših regijskih parkov v Sloveniji

 VISIT PODČETRTEK

Spletno mesto Turistično informacijskega centra Podčetrtek, Bistrica ob Sotli in Kozje

VISIT OBSOTELJE IN KOZJANSKO

Dobrodošli v pokrajini Obsotelje in Kozjansko – Območje občin Šmarje pri Jelšah, Rogaška Slatina, Rogatec, Podčetrtek in Kozje

VISIT SEVNICA

Sevnica – zakladnica doživetij!

BREŽICE

Čatež in Brežice – zeleni svet ob sotočju Save in Krke, termalni izviri, vinogradi in gradovi – Brežice, mnogi jim pravijo kar kraj, kjer se stikajo različni svetovi.

KRŠKO

V Krško po energijo okusov, vina, narave in kulture!

POSAVJE – POLNO PRILOŽNOSTI

Posavje je speča princesa slovenskega turizma.

Pozor, družine in ljubitelji kulture!

»ZA DRUŽINE BREZPLAČNO«
torek, 16. – nedelja, 21. maj 2023

BREZPLAČEN VSTOP V GRAD ZA DRUŽINE

_______________

MEDNARODNI MUZEJSKI DAN
četrtek, 18. maj 2023

BREZPLAČEN VSTOP ZA POSAMEZNIKE IN DRUŽINE

 

grad podsreda odpiralni čas

 

 

Zapri

Registration

Forgotten Password?