IDEJE ZA DRUŽINSKA DOŽIVETJA V OKOLICI GRADU

Ideje za družinska doživetja v okolici gradu Podsreda

Grad Podsreda z okolico nudi številne možnosti za nepozabne družinske pustolovščine!

Grad Podsreda z neposredno okolico

Grad Podsreda – “najbolj grajski med gradovi na Slovenskem” v neokrnjeni naravi Kozjanskega parka že od zgodnjega 12. stoletja pripoveduje osupljive zgodbe. Je eden redkih kulturnih spomenikov romanske dobe na Slovenskem, ki z bogato kulturno dejavnostjo živi še danes ter je v zadnjih tridesetih letih iz stanja propadanja ob celoviti prenovi postal pomemben nosilec kulturne, promocijsko-izobraževalne, družabne in turistične ponudbe.

“Najbolj grajski” danes na ogled postavlja številne stalne in občasne razstave (predstavitev Kozjanskega parka, družinska razstava “Herman Lisjak v Kozjanskem parku”, zgodovinska razstava gradu Podsreda, Spominska soba sv. Eme, razstava originalnih del slikarja Franceta Slane, fotografska razstava lepot Kozjanskega parka in predstavitev grajskih netopirjev, dve steklarski razstavi in številne druge vsebine).

Družinska pustolovščina Lov na zaklad in ostala grajska doživetja

Poleg vsebine srednjeveškega gradu Podsreda, ki na ogled postavlja zanimive razstave in zgodovinske prostore, je na gradu mogoče sodelovati v zabavni grajski pustolovščini – Lov na zaklad na gradu Podsreda, primerni za vso družino, ki bo zagotovo uživala v raziskovanju skrivnih kotičkov gradu.

Igra je primerna za grajske raziskovalce različnih starosti (od 3 let naprej).

DRUŽINSKA PUSTOLOVŠČINA LOV NA ZAKLAD NA GRADU PODSREDA

Pogumen in plemenit vitez brani grad Podsreda pred najhujšimi osvajalci, roparji in drugimi nepridipravi, tokrat pa se je znašel pred veliko uganko …

Kraljestvo je prizadela huda nadloga, ki so jo kraju zakuhale čarovnice iz Olimja, saj so zamerile, ker jim je mlinar v Podsredi prodal črno moko namesto bele. K sreči pa obstaja rešitev – lepa, okusna, dostopna vsem, revnim in bogatim! Pogumni in plemeniti vitez se odpravlja na pot iskanja skrivnega zaklada, ki bo odrešilo kraljestvo, s sabo pa vabi vas!

Bodite njegovi neustrašni in nadobudni pomočniki!

Grajska pot Podsreda

Enega najlepših družinskih sprehodov v okolici gradu ponuja Grajska pešpot Podsreda, ki povezuje srednjeveški trg Podsreda in naš grad. 2,5 km dolga pot omogoča raziskovanje izjemne biotske pestrosti in bogate kulturne dediščine kot tudi ostalih zanimivosti okolice. V Podsredi pa lahko obiščete tudi upravo Kozjanskega parka, kjer vam bodo z veseljem pomagali s kakšnim koristnim napotkom, kaj obiskati znotraj zavarovanega območja Kozjanskega regijskega parka.

Grajska kavarna na gradu Podsreda

Po raziskovanju gradu z najmlajšimi si privoščite oddih v naši grajski kavarni, kjer lahko uživate v širokem naboru pijač in sladic. Stara legenda pravi, da ne glede na to, koliko pojemo, imamo še vedno prostor za jabolčni štrudel! Mi smo prepričani, da drži, saj gre taka sladica direktno v srce. Vas pa vabimo, da se prepričate sami, ob obisku naše grajske kavarne, ki deluje na dvorišču gradu Podsreda.

Središče za obiskovalce Kozjanskega parka in Biosfernega območja Kozjansko in Obsotelje

V Središču za obiskovalce Kozjnskega parka na gradu Podsreda je predstavljena narava zavarovanega območja regijskega parka. Obiskovalci lahko na zanimiv in interaktiven način spoznajo naravovarstveno pomembnejše življenjske prostore (habitate) ter rastlinske in živalske vrste, ki tu živijo, in vse ostale lepote, ki jih skriva barvita in pestra narava Kozjanskega regijskega parka.

Interaktivna predstavitev naravne in kulturne dediščine Kozjanskega parka ter Biosfernega območja Kozjansko in Obsotelje izpostavlja naslednje vsebine: visokodebelni travniški sadovnjaki, Praznik kozjanskega jabolka, gnezdišče čebelarja na Bizeljskem, suhi travniki, naravna znamenitost Gruska jama in dolina srednjeveških trgov.

Gre za interaktivni prostor, kjer lahko obiskovalci brezplačno spoznajo skrivnosti, ki jih ponuja narava zavarovanega območja.

Trgovina lokalnih ponudnikov na gradu Podsreda

V zgornjem gospodarskem poslopju gradu smo lani uredili novo sprejemno pisarno in prodajni kotiček lokalnih produktov – katerega glavni cilj je prispevati k promociji lokalne ponudbe in povečanju lokalne samooskrbe ter osveščanje lokalnega okolja o pomenu uporabe lokalnih izdelkov.

Z ureditvijo prodajnega kotička na gradu želimo obogatiti ponudbo lokalnih izdelkov v lokalnem okolju in spodbuditi povezovanje lokalnih proizvajalcev.

Lepo vabljeni k obisku lokalnega prodajnega ktička, kjer treutno sodelujemo z več kot 34 lokalnimi ponudniki.

Kukovičičev mlin

Ali ste vedeli, da imamo na Kozjanskem enega izmed še redko delujočih mlinov na vodo v Sloveniji? To je Kukovičičev mlin v Podsredi, ki je star več kot 500 let, in v katerem družina Kukovičič še vedno iz žita prideluje moko za raznovrstno uporabo.

Če želite dan preživeti drugače, v naravi in ob žuborenju vode, obiščite Kukovičičev mlin, kjer imajo delujoč mlin na vodni pogon za mletje žit, ponudijo pa tudi pestro paleto slastnih domačih dobrot.

Čebelarstvo Kozmus

Pokukajte v čudoviti in skrivnostni svet čebelarjenja na Čebelarstvu Kozmus na Pilštanju, kjer v sožitju narave in človeka nastajajo različne vrste medu in drugi zdravilni čebelarski izdelki, s posebnimi 3D očali pa se lahko postavite celo v kožo čebelice.

Naravoslovna pot Travnik na Vetrniku

Najvišji, predalpski predeli Kozjanskega parka, ponujajo enega najlepših in najbogatejših habitatov – hribovske suhe travnike z izredno biotsko pestrostjo. Travniki so zaradi barvitega cvetja najlepši od maja do avgusta, oktobra pa lahko občudujemo pestrost travniških gliv vlažnic. Najlepše pa jih doživimo, če se sprehodimo po Naravoslovni poti Travnik, ki poteka okoli vrha Vetrnik v istoimenskem naselju Vetrnik.

Na pohodno pot na Vetrnik, oz. na Županov breg, poleg oznak in na vrhu urejenega naravnega platoja s klopco ljubezni in daljnogledom po novem vabi še zvok vetra, ujetega med strune vetrne harfe. Harfa simbolizira dlani, ki objemata kozjansko jabolko, njen zvok pa bo pohodnike, ob lepotah narave, božal še z nežnimi zvoki, ki jih bo iz strun privabljal veter.

Šola moje mame v Kozjem

Za trenutek pojdimo nazaj v preteklost … v čas, ko so šolske klopi gulile naše (pra)babice in (pra)dedki. V “Šolo moje mame” v Kozjem, kjer je za ogled postavljena muzejska učilnica iz časov Kraljevine Jugoslavije. Stare lesene klopi, kamnite tablice s kamenčki, lesene peresnice … vse to in še več najdete v muzejski učilnici v Kozjem. Ogled možen po predhodni najavi.

Stari zapori v Kozjem

V Kozjem je na ogled tudi zapor nekdanjega Okrajnega sodišča Kozje. Zapor ima pet celic, v katerih je urejena razstava Sodstvo v Kozjem. V razstavi je prikazano delo sodišča, razstavljene pisarniške ostaline in gradivo iz dejavnosti sodnijske ter notarske pisarne. Na ogled pa je tudi čisto prava zaporniška celica, kamor so v preteklosti zapirali obsojence. Ogled možen po predhodni najavi.

Grajska pot na stari grad Kozje

Če krenemo iz trga Kozje mimo cerkve Marijinega vnebovzetja, se znajdemo v ozki dolini Bister graben, ki jo je vrezal istoimenski potok. Ljubitelji rastlin in živali bodo tu našli marsikaj zanimivega. Od tu se lahko povzpnemo na razvalin gradu Kozje, do koder vodi urejena in varna rekreacijska pot “GRAJSKA POT NA DRACHENBURG“, ki ponuja pogled v zgodovino Kozjega. Na sami poti se srečate s staro apnenico in delom obzidja gradu Drachenburg. Na vrhu poti pa se odpre čudovit razgled na trg Kozje in širšo okolico. Pot se začne in zaključi pri ribniku v Kozjem.

Kroflnov mlin

Ob izteku potoka Bistri graben stoji Kroflnova domačija z dvema poslopjema, hišo z nekdanjim mlinom in gospodarskim poslopjem. Nekoč je bila domačija dom mlinarja, kasneje kleparja – špenglerja, nato mizarja in na koncu delavca v bližnjem industrijskem obratu. S prenovo hiše so končali leta 2000 in od takrat se v nekdanjem stanovanjskem delu nahaja stalna muzejska zbirka, kjer si je mogoče ogledati etnološko zbirko predmetov in starega pohištva, ki so ga nekoč uporabljali stanovalci.

V pritličju gospodarskega poslopja je na ogled tudi stara kleparska delavnica, kjer najdemo tudi staro fotografijo, ki prikazuje gospodarja kleparja in njegovi dve hčeri, ki sta bili prvi ženski kleparki na tem območju. Ogled možen po predhodni najavi.

Dolina Gruske z Grusko jamo

Obiščite kraško posebnost v naših krajih – Grusko jamo in prisluhnite njenim zgodbam. Tisti o puščavniku ali pa tisti o prebivalcih bogatega trga, ki so bili kaznovani.

Dolina Gruske je največja, najstarejša in najpomembnejša geomorfološka površinska naravna vrednota državnega pomena v Kozjanskem parku in je lep primer osamelega kraškega pojava. Na dnu Gruske najdemo bogat rastlinski in živalski svet, ki ga spoznamo, če sledimo lepo urejeni krožni poti skozi, ki je opremljena z informativnimi usmerjevalnimi tablami.

Mlečne dobrote kmetije Sinkovič

Na Kozjanskem se lahko pohvalimo s prvim domačim “frozen” jogurtom v Sloveniji.
Slastna in ob enem zdrava sladica? Nič lažjega! Na Kmetiji Sinkovič na Bučah iz polnovrednega mleka izdelujejo probiotične sadne in navadne jogurte ter mlade sire, v poletnem času pa tudi vsem dobro poznan Frozi, ki je zagotovo najbolj osvežilen »zdrav« domač sladoled.

Koča pri čarovnici v Olimju

Pravljična doživetja pa se tu šele začnejo. Kilometer naprej od samostana Olimje se v gozdu skriva Dežela pravljic in domišljije, kjer boste mali in veliki obiskovalci vstopili v svet pravljic in ponovno spoznali Kekca, Bedanca, Krjavlja, Sneguljčico, Rdečo kapico in druge pravljične like.

Čokoladnica Olimje

Po »copranju« z olimskimi čarovnicami se bo seveda prileglo kaj sladkega. Čokoladne tablice, figure, pralineji, dražeji, pisane bombonjere … vse to in še več najdete v deželi sladkih čokoladnih razvad v Čokoladnici Olimje.

Jelenov greben in Proizvodno-turistični center Jelenov Greben

Od tam pa skočite še do bližnje domačije Jelenov greben pod Olimsko goro, kjer je glavna posebnost stoglava čreda jelenov in muflonov, ki se prosto sprehajajo in jih lahko hranite s koruzo in si jih ogledate povsem od blizu. Za res posebno doživetje za vso družino pa bo poskrbel obisk Proizvodno-turističnega centra Jelenov Greben. Gre za “majhen svet velikih idej”, kjer si lahko ogledate izdelavo njihovih produktov.

Center za promocijo vin, kulture in turizma

Virtualno potovanje po Virštanju! S pomočjo najsodobnejše multimedije lahko v prenovljenem objektu Banovina opazujemo vinograde zeleneti, trto roditi, pobirali grozdje, vonjali mošt in skozi virtualno resničnost spoznali štiri letne čase vinograda. Tam lahko s pomočjo najsodobnejše multimedije doživite pristno življenje vinorodnega Virštanja.

Gostišče Amon in Footgolf

Za vse nadobudne športnike pa Olimje ponuja še eno družinsko pustolovščino – FootGolf pri gostišču Amon Olimje. Foot golf je zabaven nov šport, pri katerem gre za združitev nogometa in golfa. Namesto z golf žogo in golf palico pri FootGolfu igrate z nogometno žogo na pravem golf igrišču.

Planetarij Odiseja

Ste za to, da gremo še višje? Gremo vse do vesolja! Vstopite v Planetarij Odiseja v Podčetrtku in doživite vesolje v 360°. Odšli boste v čas nastanka vesolja, spoznali naše Osončje, se sprehodili med galaksijami in meglicami ter izvedeli več o črnih luknjah.

Terme Olimia s Termalijo Family Fun

Obisk Podčetrtka pa se seveda ne sme končati brez obiska Term Olimia in Termalije FAMILY FUN, ki je prvi in največji vsedružinski wellness v Sloveniji, ustvarjen iz ljubezni do družine. Nastal je labirint bazenov in prostorov, kjer ima vsak svoj najljubši kotiček.

ZA VEČ NEPOZABNIH DOŽIVETIJ IN ZANIMIVOSTI OBIŠČITE SPLETNO STRAN TURISTIČNE DESTINACIJE  Podčetrtek, Bistrica ob Sotli in Kozje: VISIT PODČETRTEK

ZA VEČ IDEJ IN NAMIGOV

sledite spodnjim povezavam do koristnih spletnih strani:

 KOZJANSKI PARK

Spletno mesto enega največjih in najstarejših regijskih parkov v Sloveniji

VISIT OBSOTELJE IN KOZJANSKO

Dobrodošli v pokrajini Obsotelje in Kozjansko – Območje občin Šmarje pri Jelšah, Rogaška Slatina, Rogatec, Podčetrtek in Kozje

VISIT SEVNICA

Sevnica – zakladnica doživetij!

BREŽICE

Čatež in Brežice – zeleni svet ob sotočju Save in Krke, termalni izviri, vinogradi in gradovi – Brežice, mnogi jim pravijo kar kraj, kjer se stikajo različni svetovi.

KRŠKO

V Krško po energijo okusov, vina, narave in kulture!

POSAVJE – POLNO PRILOŽNOSTI

Posavje je speča princesa slovenskega turizma.

Registration

Forgotten Password?