ODKRIJTE TRAJNOSTNO DEDIŠČINO NAŠEGA GRADU

Dragi grajski obiskovalci in gostje,

dobrodošli na gradu Podsreda, kjer se v srcu zavarovanega območja Kozjanskega regijskega parka prepletata trajnost in zgodovina.
⁣⁣
Kot skrbniki te dragocene kulturne dediščine vas vabimo, da se skupaj z nami podate na zeleno popotovanje, ki v grajsko zapuščino vpleta zavezanost k ohranjanju naravnih lepot, ki so nam bile podarjene.
Znotraj starodavnih grajskih zidov ponosno udejanjamo bistvo trajnostnega delovanja in si z zelenimi praksami na področju vzdrževanja, storitev, logistike in izdelkov prizadevamo zmanjšati negativen vpliv na okolje.
Prizadevamo si zmanjšati količino odpadkov in izločiti plastiko iz svoje dejavnosti, z okolju prijaznimi alternativami pa ščitimo občutljivo ravnovesje okolice in obiskovalcem nudimo izkušnjo, ki je prijazna naravi. Vsak korak, od pobud za varčevanje z energijo do premišljene porabe vode, je dokaz naše zavezanosti okolju.
Skupaj lahko ustvarimo zeleno prihodnost, kjer se zgodovinska zapuščina harmonično prepletata s trajnostjo in z ohranjanjem darov narave.

Trdno verjamemo, da je prijaznost do okolja cilj vseh, zlasti gostov, ki želijo ohraniti uravnotežen življenjski slog in zmanjšati svoj ogljični odtis na potovanjih.

OKOLJSKI ZNAK »GREEN KEY«

Okoljski znak »GREEN KEY/ ZELENI KLJUČ« je vodilni standard odličnosti na področju okoljske odgovornosti in trajnostnega delovanja v turistični industriji, in pomeni zavezanost ponudnikov, da spoštujemo STROGE KRITERIJE , ki jih je določila Mednarodna fundacija za okoljsko vzgojo (FEE).

S pridobitvijo znaka smo dobili priznanje za: ODLIČNOST NA PODROČJU OKOLJSKE ODGOVORNOSTI in TRAJNOSTNEGA DELOVANJA.

Izjavljamo, da:

  • ravnamo okolju prijazno na vseh področjih našega poslovanja,
  • o pomenu trajnostne naravnanosti osveščamo naše obiskovalce, goste, prijatelje in sorodnike, ter
  • nenehno iščemo nove rešitve za odgovorno ravnanje z naravnimi viri in za učinkovito rabo električne ter toplotne energije.

SPOZNAJTE TRAJNOSTNO RAZKOŠJE V GRAJSKIH NAMESTITVAH

Doživite trajnostno ponudbo v objemu srednjeveškega gradu in grajskih namestitev, kjer si na vsakem koraku prizadevamo spoštovati zavezanost k ohranjanju okolja in zmanjšanju okoljskega odtisa.

Svoje goste vabimo, da z obiskom gradu Podsreda sprejmete okolju prijazen koncept delovanja in postanete del našega plemenitega prizadevanja. Kajti zemlja, po kateri hodimo, in naravni zakladi, ki jih cenimo, niso zgolj zapuščina naših prednikov, temveč posojilo od naših otrok, ki nam je bilo zaupano, da ga varujemo in ga s spoštovanjem in skrbnostjo predamo naprej.
VEČ O PONUDBI NAMESTITEV

NAŠE OKOLJSKE POBUDE - ISKRICE

Odprite srce zelenim navadam, za lepšo prihodnost. Za vas smo pripravili napotke za obisk gradu Podsreda. Veseli bomo, če nam boste s svojim odgovornim ravnanjem pripomogli k ohranitvi okolja.

6 MAJHNIH KORAKOV, ZA 6 VELIKIH SPREMEMB

"Da bi lahko spremenili vse, potrebujemo vsakogar." - Greta Thunberg

OSVETLJUJEMO PREMIŠLJENO

V soju sodobnih luči zlahka pozabimo na pomen varčevanja z energijo. V srednjeveškem času, ko je bila svetloba redka in cenjena, je po sončnem zahodu vladala tema. Z ugašanjem luči, kadar te niso potrebne, varčujemo z energijo in spoštujemo preteklost.

Poklonimo se prizadevanjem naših prednikov in zmanjšajmo okoljski odtis.

Osvetljujte z namenom, sprejmite zapuščino varčevanja.

LOČUJEMO ODPADKE, VARUJEMO DEDIŠČINO

Pretekli načini ravnanja z odpadki so daleč od današnjih organiziranih sistemov. Danes z ločevanjem odpadkov spoštujemo modrost preteklosti in ustvarjamo dediščino za prihodnost.
Hvala, ker ne puščate odpadkov v naravi ali jih splakujte v stranišče.
V namestitvah boste našli ločene koše za embalažo in biološke odpadke, v kopalnici pa je koš za mešane odpadke. Papir in steklo ali druge nevarne odpadke prijazno pustite na svoji mizi, da zanje poskrbi naše osebje. Sprejmimo odgovornost, zaščitimo naš planet in ohranimo svojo dediščino.

PIJEMO VODO IZ PIPE

V srednjeveških vaseh je bil dostop do čiste pitne vode redek blagoslov. Danes imamo srečo – s preprostim obratom pipe v naš kozarec brez težav priteče sveža in čista voda. Cenimo to preprosto razkošje in ga ne jemljimo za samoumevno.

Ko pijemo iz pipe, se spomnimo na zapuščino, ki jo hranimo, in spomnimo prihodnje generacije na srečo, ki jim jo prinaša dostop do potoka poživljajoče vode. Naši predniki so cenili ta dar in si prizadevali, da bi vsem zagotovili čisto pitno vodo. Nadaljujmo njihovo delo in ohranimo ta neprecenljivi vir za sedanjost in prihodnost.

SPOŠTUJEMO KROG NARAVE: VRAČAMO STEKLENO EMBALAŽO ZA VEČKRATNO UPORABO

Spoštovani gostje, ko se boste predajali sladkostim grajskega zajtrka sredi očarljivega ambienta našega srednjeveškega kraljestva, vas ponižno prosimo, da sodelujete pri ohranjanju naravnih lepot, ki nas obdajajo, in po končanem zajtrku v košarico prijazno vrnete naravi prijazno vračljivo stekleno embalažo ter tako omogočite nadaljevanje kroga.
Po želji lahko embalažo odkupite in tako poskrbite, da bo krasila vaše domovanje.

PONOVNO UPORABIMO SVOJE BRISAČE

Povežimo preudarnost preteklosti s svetlejšo prihodnostjo.
V duhu preteklosti, kjer je bila vsaka surovina cenjena, sprejemamo premišljeno uporabo brisač in prispevamo k ohranjanju energije in naravnih virov.
Obesite brisače na obešalnik ali radiator za ponovno uporabo, če želite, da vam brisačo zamenjamo, pa jo preprosto pustite na tleh.
S skupnimi močmi lahko premostimo vrzel med preteklostjo in sedanjostjo in zgradimo lepši svet za prihodnje generacije.

SPOŠTUJEMO ZAMENJAVO POSTELJNEGA PERILA PO ZAHTEVI

Hvala, da spoštujete preudarnost preteklosti in podpirate prakso menjave posteljnine na zahtevo. Premostimo vrzel med preteklostjo in sedanjost in obudimo pomen premišljene potrošnje.
Iz spoštovanja do naše zapuščine in okolja obvestite našo grajsko pisarno, če želite, da vam zamenjajo posteljnino. Posteljnino zamenjamo po odjavi, vsak četrti dan ali na vašo željo.
Pridružite se nam pri spoštovanju dediščine in ustvarjanju trajnostne prihodnosti s premišljeno menjavo posteljnine. s premišljeno zamenjavo perila po zahtevi.

Zapri

Registration

Forgotten Password?