KAJ OBISKATI V OKOLICI GRADU?

Kaj obiskati v okolici gradu?

Daleč stran od mesta, hrupa in vrveža leži neokrnjena regija Kozjansko, ki se v svojem srcu prepleta z eno najlepših slovenskih naravnih vrednot – Kozjanskim parkom. Tu najdemo kraje, ki jim dajejo dušo prijazni ljudje, okusna lokalna kulinarika, unikatna doživetja in skrivnostna pokrajina.

Poti kozjanskih gričev vodijo do skritih kotičkov, kjer se čas ustavi in je zgodovina še vedno živa. Sprehodite se po slikoviti in razgledni poti mimo kapelic križevega pota do Starih gor nad Podsredo, kjer najdemo cerkev Žalostne Matere božje, ali po Grajski poti Podsreda do najbolj grajskega med gradovi na Slovenskem, gradu Podsreda, in spočijte oko ob razgledu na staro trško jedro Podsreda, ki mu družbo v občini delata še dva starodavna trga – trg Kozje  s starimi zapori, Kroflovim mlinom in muzejsko učilnico ter zgodovinsko bogat trg Pilštanj, kjer je bila po legendi rojena edina slovenska svetnica sv. Ema.

Sredi mogočnih bukovih gozdov Orlice in Bohorskega hribovja, prostranih travnikov poraslih z divjimi orhidejami in kristalno čistih voda v neokrnjeni naravi Kozjanskega regijskega parka užijte opojni vonj cvetočega kolekcijskega sadovnjaka, kjer uspeva prek sto različnih starih sort kozjanskih jablan in drugih sadnih dreves, ali vzemite pot pod noge in si oglejte edinstvene lepote suhih travnikov na Vetrniku. Vdihnite svežino zelene okolice na sprehajalnih poteh, kot je pot, ki povezuje grad Podsreda in bližnje Svete gore nad Bistrico ob Sotli, ali pot, ki vodi v sotesko reke Bistrice  – odlična izbira za vroče dni. Ali pa se zavihtite v sedlo in se lotite odkrivanja edinstvenih lepot kozjanske krajine na konjskem hrbtu z Rubinovih hlevčkom.

Užijte spokojnost grajskega dvorišča. Daleč od prometnic in mestnega vrveža prisluhnite vetru v vrhovih mogočnih dreves in žuborenju potokov v dolini Gruska ali se ustavite in preživite posebne trenutke v Lurški jami, kjer se lahko odžejate ob izviru pitne vode, ki naj bi imela po legendi zdravilne moči, in sproti obiščete bližnje vaško jedro Zagorje. Sprostite se ob pomirjujočem brenčanju čebel v čebelnjaku, medtem ko uživate v degustaciji različnih vrst medu na Čebelarstvu Kozmus na Pilštanju, prav posebne vrste tišina pa nas pričaka, ko vstopimo v nenavaden peščeni svet starih repnic, predvsem ene najlepših in največjih repnic – Repnice Najger, kjer se v lesku tisočerih kristalov kremenčevega peska preteklost srečuje s sedanjostjo.

Raziščite bogato kulinariko Kozjanskega, ki jo sestavljajo okusi lokalnih kmetij. Sledite poti vina vse do njegovega izvora, kjer se rojeva med zlatimi griči na vinotoču Vinogradništva Mramor nad dolino Gruske na Bučah, spremljajte pot domačega mleka, ki ga na Kmetiji Sinkovič na Bučah predeljujejo v odlične sire in jogurte ter celo slasten domač zamrznjen jogurt, ali obudite najlepše spomine, ko zadiši sveže pečen kruh iz krušne peči, ki ga postrežejo v Kukovičičevem mlinu, kjer svoja žita meljejo v enem še ohranjenih mlinov na reki Bistrici. Užijte kakovostne lokalne suhomesnate izdelke kmetije Kunej v Gorjanah pri Podsredi ali kmetije Gorjup na Zdolah, za ljudi, ki znajo ceniti dober okus.

KOZJANSKO, DEŽELA DOŽIVETIJ

Odkrijte, doživite, zaljubite se

Kjer se narava, zgodovina in kultura prepletajo v harmonični simfoniji raznolikih izkušenj. Na Kozjanskem boste odkrili pravo zakladnico doživetij – od romantičnih trenutkov in pustolovščin za družine, do kulinaričnih odkritij ter edinstvenih pustolovščin v naravi. Vabimo vas, da skupaj z nami raziskujete in odkrijete vse, kar ta čarobna pokrajina ponuja!

INTERAKTIVNI ZEMLJEVID OKOLICE

Za dodatno orientacijo obiščite spletno stran Visit Podčetrtek (Turistično informacijskega centra Podčetrtek, Bistrica ob Sotli in Kozje), kjer so pripravili interaktivni zemljevid okolice gradu.

ZA VEČ IDEJ IN NAMIGOV

DRUGE POVEZAVE DO KORISTNIH SPLETNIH STRANI:

 KOZJANSKI PARK

Spletno mesto enega največjih in najstarejših regijskih parkov v Sloveniji

 VISIT PODČETRTEK

Spletno mesto Turistično informacijskega centra Podčetrtek, Bistrica ob Sotli in Kozje

VISIT OBSOTELJE IN KOZJANSKO

Dobrodošli v pokrajini Obsotelje in Kozjansko – Območje občin Šmarje pri Jelšah, Rogaška Slatina, Rogatec, Podčetrtek in Kozje

VISIT SEVNICA

Sevnica – zakladnica doživetij!

BREŽICE

Čatež in Brežice – zeleni svet ob sotočju Save in Krke, termalni izviri, vinogradi in gradovi – Brežice, mnogi jim pravijo kar kraj, kjer se stikajo različni svetovi.

KRŠKO

V Krško po energijo okusov, vina, narave in kulture!

POSAVJE – POLNO PRILOŽNOSTI

Posavje je speča princesa slovenskega turizma.

Zapri

GRAJSKA KAVARNA PODSREDA ostaja ZAPRTA zaradi obnovitvenih del. 

Trenutno na gradu Podsreda potekajo renovacijska dela, vključno s prenovo renesančne dvorane in grajske kapele, ki sta ključna dela naše kulturne dediščine.

Zahvaljujemo se vsem obiskovalcem za razumevanje in potrpežljivost v tem času. Vabimo vas, da sledite našim obvestilom za nadaljnje informacije o ponovnem odprtju kavarne.

Medtem vas Grad Podsreda še vedno toplo vabi k raziskovanju njegovih zgodovinskih zakladov in uživanju v čudoviti naravi, ki nas obdaja.

 

Registration

Forgotten Password?