ODPRTJE RAZSTAVE ČLANOV DRUŠTVA STEKLARJEV SLOVENIJE

V petek, 17. septembra 2021, smo na gradu Podsreda v sodelovanju z Društvom steklarjev Slovenije odprli steklarsko razstavo ČLANOV DRUŠTVA STEKLARJEV SLOVENIJE.

Na tokratni razstavi si obiskovalci lahko ogledajo mojstrsko oblikovane steklene izdelke v različnih tehnikah: tu so avtorsko oblikovani izdelki in umetniški unikati, droben steklen nakit, steklene skulpture, gravure do starih zgodovinskih kozarcev iz 19. stoletja. V vsakem izdelku lahko najdemo lepoto stekla in njegov odsev v obliki.

Društvo steklarjev Slovenije ima članstvo po vsej Sloveniji, povezuje pa ga steklo. Članstvo je zelo pestro, saj so v društvu mojstri-steklarji: pihalci, brusilci, slikarji na steklo, oblikovalci stekla, ki sami delajo s steklom ali oblike samo načrtujejo, izumitelji raznih steklenih delov in naprav pri različnih aparaturah, tu so tudi proučevalci stekla, zgodovinarji, slikarji, umetniki, zbiratelji zgodovinskega stekla ali samo ljubitelji raznih steklenih izdelkov in oblik.

Vsa ta pestrost tvori pestro dogajanje v društvu: skupna druženja, razstave, strokovne ekskurzije, predavanja, delavnice s prikazi oblikovanja stekla nad odprtim plamenom, izobraževanja in še marsikaj.

V času epidemije je bilo delovanje okrnjeno, kot povsod drugod, sicer pa se trudijo, da delujejo neprekinjeno in normalno. Veseli so, da sodelujejo z največjo steklarno na Slovenskem, Steklarno Rogaška, ki jih podpira, sodelujejo tudi s Šolskim centrom Rogaška Slatina, ki izobražuje mlade steklarje različnih profilov.

Na razstavi se predstavljajo:

Eduard Andre, Erna Ferjanič, Ljudski muzej Nanija Poljanca iz Rogaške Slatine, Matjaž Matjašič (Šolski center Rogaška Slatina), Alen Križanc (Šolski center Rogaška Slatina), Zinka Kobula Kamenšek, Franci Černelč, Irma Kopač, Zvone Drobnič, Petra Bric, Karli Holešek , Franc Pelc, Helmut Maurer, Aleksander Sušnik, Maja Zaplotnik, Matijaž Gostečnik, Emica Zabukovšek, Ivana Potočnik (Steklarna Rogaška), Matej Lampič, Mitja Lukanc, Rok Vodušek (Steklarna Rogaška), Matjaž Bornšek.

Upamo, da bo razstava, ki bo pot nadaljevala v Rogaško Slatino, popestrila jesenske dneve obiskovalcem gradu Podsreda.

Razstava bo na ogled do 31.10.2021.

Foto: Nataša Ferlinc Krašovic

Registration

Forgotten Password?