VABLJENI NA BREZPLAČEN OBISK GRADU

Na svetovni dan turizma brezplačno odpiramo vrata gradu Podsreda

27. septembra obeležujemo svetovni dan turizma že vse od leta 1979. Tema letošnjega dne je »Turizem za vključujočo rast«.

Kozjanski park se bo tudi letos pridružil temu praznovanju kot tudi dnevu odprtih vrat posavskih gradov.

V ta namen bomo v ponedeljek, 27.9.2021 med 10. in 17. uro za posamezne obiskovalce BREZPLAČNO odprli vrata gradu Podsreda, najbolj grajskega med gradovi na Slovenskem.

Grad Podsreda ponuja na ogled:

Ogled gradu je mogoč z avdio-vodnikom v 5 različnih jezikih (nem, ang, it, rus, slo).

  • v kletnih prostorih gradu je predstavljena narava zavarovanega območja Kozjanskega regijskega parka;
  • v nekdanjih bivalnih prostorih južnega palacija je na ogled zgodovinska predstavitev gradu Podsreda;
  • v najstarejšem delu je na ogled stalna slikarska razstava slovenskega umetnika Franceta Slane “KO IGRA TRENUTKA POSTANE BREZČASNOST”;
  • na stalni steklarski razstavi »UJETA PROSOJNOST« so razstavljeni predmeti, ki prikazujejo del bogate tradicije kozjanskih gozdnih steklarn – glažut;
  • v spomin na sveto Emo, nekdanjo lastnico ozemlja na katerem stoji grad Podsreda, je urejena spominska soba svete Eme;
  • grajsko podstrešje gradu Podsreda so si za svoje domovanje izbrali mali prhutajoči obiskovalci, ki pripadajo vrsti netopirjev Mali podkovnjak. Predstavitev netopirjev na podstrešju gradu je zadnja točka Grajske poti Podsreda, ki se nahaja v osrčju Kozjanskega parka in je del pešpoti Podsreda;
  • v kletnih prostorih gradu Podsreda je na ogled fotografska razstava o naravni vrednoti ZAGORSKI POTOK;
  • na podstrešju gradu sta na ogled kar dve fotografski razstavi, ki sta nastali v sklopu projekta Life Naturaviva. Razstava fotografskega natečaja »Biodiverziteta – umetnost življenja 2020« in Magična narava 2019.

Na grad Podsreda vas seveda vabimo tudi ob kakšni drugi priložnosti. Odprt je vsak dan, razen ob ponedeljkih, med 10. in 17. uro.

Več o enkratnih grajskih doživetjih in ostali ponudbi najdete TUKAJ.

Zapri

GRAJSKA KAVARNA PODSREDA ostaja ZAPRTA zaradi obnovitvenih del. 

Trenutno na gradu Podsreda potekajo renovacijska dela, vključno s prenovo renesančne dvorane in grajske kapele, ki sta ključna dela naše kulturne dediščine.

Zahvaljujemo se vsem obiskovalcem za razumevanje in potrpežljivost v tem času. Vabimo vas, da sledite našim obvestilom za nadaljnje informacije o ponovnem odprtju kavarne.

Medtem vas Grad Podsreda še vedno toplo vabi k raziskovanju njegovih zgodovinskih zakladov in uživanju v čudoviti naravi, ki nas obdaja.

 

Registration

Forgotten Password?