DELAVNICA »GREMO NA DIVJE« NA GRADU PODSREDA

Za nami je prva, in zagotovo ne zadnja, delavnica spoznavanja divjih užitnih rastlin! Pa smo rekli: »gremo na divje« in raziščimo biser zgodovine grad Podsreda, da se še lažje povežemo s pozabljenim znanjem ter se izurimo v divji kulinariki za divje zdravje!

To je bil sprehod spoznavanja rastlinskega sveta, predvsem divjih užitnih rastlin, in bilo je enkratno. Težko pričakovana nabiralniška tura je v kombinaciji vedoželjnih ljudi obrodila bogate sadove.

Hvala Karmen Gajšek, ki pod imenom »Kje so tiste rožice?« raziskuje naravne habitate in v prehranske, zdravilne oz. samooskrbne namene vpleta tisto, kar je v sezonski ponudbi, in pripravlja odlične domače čajne mešanice in druge zdravilne zeliščne »zvarke« ter širi svoje znanje in ljubezen do zelenih prijateljic.

Skupaj s Karmen smo raziskali okoliški ekosistem, kjer smo izvedeli več o nabiranju užitnih rastlin, njihovih pozitivnih učinkih na zdravje in pripravi za uživanje ter nekaj »divjink« tudi nabrali, nato pa v grajski kuhinji pripravili krepčilen obrok.

Na meniju se je znašla bučno-lečina jed s številnimi užitnimi in zdravilnimi »divjinkami«, divjimi hruškami in lanenimi semeni. Ajdova solata s tolščakom, malo strašnico, regačico, krompirjevko in bučnim oljem. Začeli pa smo seveda s predjedjo, in sicer je grajske nabiralce ob prihodu pričakala divja malica v obliki krekerjev z zlato rozgo in čobrom ter črni krekerjev z materino dušico, dobro mislijo in trpotcem. Zraven pa se je prileglo še nekaj shrankov v obliki slivovo-robidovega čatnija, paprikinega namaza, čemaževih popkov in koprivnih semen. Tudi ajdov kruh ni odveč, vse skupaj pa gre po grlu veliko lažje z vročim čajem, v katerem se je okopala divja meta.

Z veseljem tudi napovemo, da zaradi velikega povpraševanja že načrtujemo izvedbo naslednje delavnice! Za več informacij spremljajte dogajanje na naši spletni strani.

Zapri

Registration

Forgotten Password?