DELAVNICA »GREMO NA DIVJE« NA GRADU PODSREDA

Za nami je prva, in zagotovo ne zadnja, delavnica spoznavanja divjih užitnih rastlin! Pa smo rekli: »gremo na divje« in raziščimo biser zgodovine grad Podsreda, da se še lažje povežemo s pozabljenim znanjem ter se izurimo v divji kulinariki za divje zdravje!

To je bil sprehod spoznavanja rastlinskega sveta, predvsem divjih užitnih rastlin, in bilo je enkratno. Težko pričakovana nabiralniška tura je v kombinaciji vedoželjnih ljudi obrodila bogate sadove.

Hvala Karmen Gajšek, ki pod imenom »Kje so tiste rožice?« raziskuje naravne habitate in v prehranske, zdravilne oz. samooskrbne namene vpleta tisto, kar je v sezonski ponudbi, in pripravlja odlične domače čajne mešanice in druge zdravilne zeliščne »zvarke« ter širi svoje znanje in ljubezen do zelenih prijateljic.

Skupaj s Karmen smo raziskali okoliški ekosistem, kjer smo izvedeli več o nabiranju užitnih rastlin, njihovih pozitivnih učinkih na zdravje in pripravi za uživanje ter nekaj »divjink« tudi nabrali, nato pa v grajski kuhinji pripravili krepčilen obrok.

Na meniju se je znašla bučno-lečina jed s številnimi užitnimi in zdravilnimi »divjinkami«, divjimi hruškami in lanenimi semeni. Ajdova solata s tolščakom, malo strašnico, regačico, krompirjevko in bučnim oljem. Začeli pa smo seveda s predjedjo, in sicer je grajske nabiralce ob prihodu pričakala divja malica v obliki krekerjev z zlato rozgo in čobrom ter črni krekerjev z materino dušico, dobro mislijo in trpotcem. Zraven pa se je prileglo še nekaj shrankov v obliki slivovo-robidovega čatnija, paprikinega namaza, čemaževih popkov in koprivnih semen. Tudi ajdov kruh ni odveč, vse skupaj pa gre po grlu veliko lažje z vročim čajem, v katerem se je okopala divja meta.

Z veseljem tudi napovemo, da zaradi velikega povpraševanja že načrtujemo izvedbo naslednje delavnice! Za več informacij spremljajte dogajanje na naši spletni strani.

Zapri

GRAJSKA KAVARNA PODSREDA ostaja ZAPRTA zaradi obnovitvenih del. 

Trenutno na gradu Podsreda potekajo renovacijska dela, vključno s prenovo renesančne dvorane in grajske kapele, ki sta ključna dela naše kulturne dediščine.

Zahvaljujemo se vsem obiskovalcem za razumevanje in potrpežljivost v tem času. Vabimo vas, da sledite našim obvestilom za nadaljnje informacije o ponovnem odprtju kavarne.

Medtem vas Grad Podsreda še vedno toplo vabi k raziskovanju njegovih zgodovinskih zakladov in uživanju v čudoviti naravi, ki nas obdaja.

 

Registration

Forgotten Password?